NL

Winter Wonderland door Bart Jaap

-

Winter Wonderland

In dit artikel wil ik jullie als lezers meenemen naar enkele winterse ervaringen, tussen de regels door zal ik wat tips en tricks proberen te geven. In een eerdere uitgave van Dé Karperwereld heb ik al eens de nodige tips uit de doeken gedaan evenals in “Karper” van de Karper Studie Groep, maar voor de mensen die beiden niet hebben gelezen wil ik middels deze weg ook hun kennis laten maken met mijn winter aanpak. Mensen die de eerdere publicaties wel hebben gelezen zullen sommige dingen voor een tweede keer lezen, ik hoop dat me dat wordt vergeven 😉

Met een dikke trui aan staar ik naar buiten, een ijzig koude noordoostenwind beukt op de voordeur en laat winterse buien in rap tempo voorbij suizen. Het vriest dat het kraakt en door de koude wind is het voor het gevoel nog kouder. Ondanks dat het er buiten niet uitnodigend uit ziet bekruipt me een gevoel dat ik naar de waterkant MOET. De omstandigheden zijn verre van ideaal, maar ik moet naar “de duikers”, ze liggen er zeker! Snel zoek ik warme kleding bij elkaar, gooi de auto vol met de nodige materialen en zet koers richting “de duikers”

Een klein half uurtje rijden later kom ik op één van mijn winterse stekken aan, ik heb altijd meerdere plekken op het oog, vooral als ik het moet hebben van enkele losse uurtjes overdag of in de avond. Ik mag dan graag een aantal interessante stekjes heel licht aanvoeren 2 á 3 handjes is meer dan genoeg. Een mix van snel oplossende mini pellets met zéér attractieve gebroken, gehalveerde en hele 15 mm boilies het liefst voorzien van een berg wateroplosbare ingrediënten welke er voor zorgen dat de boilies binnen enkele uren uit elkaar vallen. Het geheel voorzie ik dan ook nog met een hele flinke scheut soak. Hier kun je alle kanten mee op. Je kunt kant en klare dips en soaks gebruiken laat je dan goed voorlichten door de bollenboer waar je dit koopt i.v.m. het gebruik in (erg) koud water. Je kunt ook zelf de keuken in duiken en een eigen fabricage bouwen. Simpele keukenmiddeltjes doen vaak erg goed dienst, denk hierbij aan ketjap, garnalen saus, oester saus, en maggi maar wat denk je van pure limonadesiroop, heerlijk zoet en erg oplosbaar. Een stiekeme tip wat ik al jaren gebruik en die ik je wil meegeven is de volgende:

– Pak een keukenmachine of “crusha” en maal een halve kilo boilie’s tot gruis/meel

– Pak wat kattenbrokken en maal deze ook tot meel

– Meng Ketjap met Maggi en wat oestersaus.

– Gooi over de bollen, even rond rollen zodat de bollen bedekt zijn met je eigen soak

– Strooi boilie gruis over de vochtige boilie’s, zorg dat de bollen helemaal rondom bedekt zijn.

– Laat de nieuwe buitenmantel drogen, en herhaal zo vaak als je wilt.

Je krijgt hierdoor een buitenmantel die zeer attractief is en snel oplost, zodra het oplost krijg je een soort up & down effect, de gemalen boilie zal rond de boilie’s liggen, en het aanwezige gedeelte kattenbrokkenmeel zal steeds naar het oppervlakte stijgen, en zodoende ook zorgen voor een verticale verspreiding van je attractie!

Terug naar “de duikers” ik stop bij een aantal duikers welke ik door de winters heen heb leren kennen als hangplekken van karper. Lang niet alle duikers zijn goed, welke dat wel zijn is een kwestie van uitproberen in investeren. Ik heb gemerkt dat de vis graag in lage duikers welke het liefst zo lang mogelijk zijn, mag rondhangen. Dit zal komen door een vorm van veiligheid in/onder deze duiker en de aanwezigheid van makkelijk voedsel welke groeit aan het beton. Ik rijd in totaal 4 duikers af en bij elke gooi ik 2 handjes voer te water. Zodra ik de 4e duiker heb voorzien rij ik terug naar de eerste en drop aan beide kanten van de duiker een hengeltje. Dit houd in dat ik mijn auto aan één kant parkeer en aan weerszijden van de weg een hengel heb staan. Ik vis deze stekken onder de top wat vaak resulteert in keiharde fluiters en hengels die liggen te stuiteren in de steunen. Een goede vriend van mij heeft het motto dat hij in de winter binnen 15 à 30 minuten een run moet krijgen omdat ze er anders niet liggen. Ik rek dit zelf eigenlijk altijd tot een uurtje maar vaak komt het wel voor dat ik inderdaad binnen erg korte tijd vis op de kant heb. Dit is ook een kwestie van uitproberen, vooral het uitzoeken wat dé aasmomenten zijn zorgt ervoor dat je precies weet waar je op welk moment moet zijn. Bart Jaap wintervissenIk heb gemerkt dat de vis vaak kort aast in de winter. Dit is echter wel iets waar je enige invloed op kan uitoefenen door middel van gematigd voeren maar dit blijft een lastige kwestie! Ondanks de zeer koud aanvoelende noordoosten wind liggen de vissen in de duiker goed beschut en weet ik in korte tijd 2 vissen te haken onder de duikers. Het zijn geen grote vissen maar ik beleef veel plezier aan deze visserij. De rust en ruimte aan de waterkant in de winterperiode vind ik ronduit genieten!

Het uitzoeken van aastijden doe ik vaak door sessie’s van 24 uur te draaien, of door op verschillende momenten aan het water te zijn voor priksessie’s. Deze laatste methode is wat minder accuraat daar je misschien net pech kan hebben en iedere keer precies tussen de aasmomenten door aan het water zit…. Maar ach soms moet je een beetje geluk hebben in onze prachtige hobby toch!? Zodra ik weg ga naar een stek waarvan ik verwacht dat er vis te vinden en te vangen is, plan ik zoals gezegd dus sessies van 24 uur. Bart Jaap wintervissen - bivvyAls ik binnen deze 24 uur een run weet te forceren ga ik me concentreren op de uren hier omheen. Door gedurende de uren rondom de eerdere aanbeten te gaan vissen kun je er achter komen wanneer de aasperiodes zijn en kun je jouw sessies beter en zo effectief mogelijk plannen.

Zorg tijdens je winterse sessie’s altijd dat je vooral goed voor jezelf, neem voldoende warme dranken en eten mee. Zorg voor meerdere lagen kleding je kunt beter i.p.v. 1 dikke trui 3 dunnere truien over elkaar aantrekken. De lucht tussen de truien zorgt voor een extra isolatie waardoor je het lekker warm houd. Thermokleding is een erg handig hulpmiddel tegen de kou. Maar alles valt en staat met zorgen dat je geen koude handen en voeten krijgt, want vooral je voeten, als die koud zijn wordt het moeilijk om het weer warm te krijgen. Goede winterlaarzen met dikke warme sokken gaan je hier zeker mee helpen. Het beste mijd je alcohol in de winter, want van een lekker borreltje krijg je het warm, tenminste dat denk je. Het feit is echter dat alcohol je bloedvaten verwijd waardoor je warmte juist sneller ontsnapt. Dit merk je niet en dat is nou juist het grote gevaar. Warme dranken drinken dus! Daarnaast is het gebruik van een warmtepak aan te bevelen, zorg echter dat je wat kleding uit trekt als je de slaapzak in kruipt, want als je je warme kleding aan houd en er ’s nachts uit moet heb je niets extra’s meer om aan te trekken en zul je het alsnog snel erg koud hebben.

Als ik opzoek ga naar een nieuwe winterstek zijn er een aantal zaken waar ik goed naar kijk en rekening mee houd. Denk hierbij aan ligging van een stek ten opzichte van een eventuele koude noordoostelijke wind. Stekken die flink in de luwte liggen hebben zeker mijn voorkeur. Als er op zo een stek ook nog eens goed en relatief lang de zon kan doordringen zijn dit stekken waar ik zeker wat voer te water zal laten. Daarnaast zijn stekken als overhangende bomen, lage duikers en dukdalven stekken waar een karper volgens mij graag vertoeft. Maar soms kom je ook nog wel eens voor verrassingen te staan en vind je vis op stekken waar je dat niet verwacht, denk hierbij aan ondiep water tussen losse rieten. Dit water warmt bij een minimaal zonnetje altijd al snel op en daar verblijft de vis dus erg graag. Bart Jaap wintervissen met Rigsolutions

Ik vis mijn onderlijnen altijd zo kort mogelijk, de vis beweegt in de winter veel trager dan in andere jaargetijden en dat in combinatie met compact voeren wil ik dat mijn onderlijn zo snel als mogelijk prikt. Ik gebruik in de winter graag korte soepele onderlijnen. Skinny voorzien van een longshankhaak (bijvoorbeeld de CLS 3) met een klein stukje krimpkous en linealigner, afgewerkt met een loodhageltje in de haakbocht doet het al jaren voor mij. Mocht ik nou tegen obstakels aan vissen dan vervang ik de longshank door een super hook zoals de CSS. Het voordeel van Skinny vind ik, is dat het een erg soepel lijntje is welke erg natuurlijk voelt onder water. Ondanks het al aanwezig zinkende vermogen van Skinny pak ik altijd nog een stukje putty, deze vouw ik om de onderlijn heen en haal dit dan een keer of 3 heen en weer tussen mijn vingers.  Bart Jaap haakt hem perfect

Daarna haal ik de putty er weer van af maar doordat je de putty heen en weer haalt over het onderlijntje zullen er allemaal hele kleine stukjes blijven kleven waardoor je onderlijn nog net iets beter zinkt. Wel moet ik eerlijk zijn door te zeggen dat ik Skinny alleen gebruik als ik mijn lijnen uitloop of uitvaar, zodra ik moet gooien mag ik graag gecoat onderlijn materiaal gebruiken. Dan wordt de Strip-it uit de tas gehaald en blijft de rest gelijk. Dit om de kans op in de war gooien zo klein mogelijk te maken. Natuurlijk kun je dit ook anders oplossen en gewoon Skinny gebruiken, maar hier heb ik nou eenmaal vertrouwen in, en tjah vertrouwen vangt hé! Over dat vangen gesproken, wees in de winter extra voorzichtig met de vis en houd deze héél erg nat in de winter. Hiermee bedoel ik dat je de vis eigenlijk het liefste continue met water moet overgieten. Door de (soms extreme) vrieskou bestaat het grote gevaar dat de vis opdroogt danwel bevriest, dit is heel erg slecht voor de vis en kan zelfs dodelijk zijn. De vrieskou kan grote gevolgen voor de slijmlaag van de vis hebben. Daarnaast zijn de kieuwbogen heel kwetsbaar, doordat deze erg dun zijn en bestaan uit heel teer weefsel zijn deze erg vatbaar voor de vrieskou, iets wat voorkomen MOET worden. Zorg daarom dat je een gevangen vis zo lang als mogelijk in het water houd. Zorg dat je maatje klaar zit om foto’s te maken, je mat ontdooit en vol met water staat. Haal dan pas de vis uit het water en blijf hem overgieten met water. Schiet snel enkele foto’s van je mooie wintervangst en zet z.s.m. terug. Bij het terugzetten let er nog even op dat de vis rustig op adem kan komen. Als je hier allemaal rekening mee houd kan er weinig mis mee gaan. Bart Jaap met een mooie winterschub