NL

Vangstverslag van Kees van der Plas

-
Kees van der Plas ving onlangs een voor hem bijzondere vis en wilde dit meeslepende verhaal graag met ons delen. Hier zijn relaas:

Een vis die ik al jaren in mijn vizier had maar plots ineens was verdwenen … spoorloos. Dood ? Gepikt ? … Anyway , niemand ving de vis nog en iedereen had de hoop opgegeven. Totdat vorig jaar tijdens het scrollen op facebook  ineens de vis voorbij kwam die in een splitsecond herkend werd.  Heu ?? hé??  wat !!!… is t ‘m ?  Nee oude foto… Nee kan niet, moet m zijn !! Vragen. En ja het is ‘m. De vis leeft !! Maar waar is ie dan ? Dan blijkt dat de vis ergens anders zwemt.. naar verluid uit eigen beweging… Maar goed, de vis was er nog en was te vangen !!

Vorig jaar heel wat keren naar het betreffende water gereden om de vis te spotten aan het oppervlak, doordat het water voor 70% vol staat met kroost is het haast niet te doen om de vissen op een andere manier te vangen dan drijvend.
De eerste keer dat ik m zag was pal voor m’n voeten op 2 meter afstand… ik schrok net zo hard als de vis. Die dag was ik dichtbij maar net niet. Dit kon niet al te lastig worden. De vis denkt er duidelijk anders over. Al snel heb ik in de gaten dat de vis 2 aparte kenmerken had. Eén daarvan is dat één flank voller was dan de andere en het andere kenmerk is dat door z’n grote snuit met een verhoging achter de bovenlip de vis op een aparte manier aast aan het oppervlak.
In de weken daarop ben ik regelmatig daar en zie de vissen gulzig op m’n brokken azen… die ene is er bij en komt pardoes vlakbij in een gat in het drijvende kroost azen, waar ik uiteraard ook mijn brokken had gegooid. Door het kraakheldere water zie ik de vis zijn hele doen en laten… de vis is sneaky en weet dat hij gevaarlijk bezig is, pakt nooit meer dan 2 á 3 brokjes per keer om vervolgens weer heel rustig de volgende brokjes te selecteren. Door deze manier van azen duurde het even en moest ik mijn aas een aantal keren verplaatsen… maar toen gebeurde het.  De vis komt.. zuigt, maar mijn brokje(kunstaas) gaat niet naar binnen !!! Teveel drijfvermogen in m’n aas.. neeeeee#@*^#@.
Aas verzwaren en weer afwachten.. de vis was weg .. Damn…
De dag erna , zelfde plek zelfde tijd .. de vis houdt  zich aan de afspraak en meld zich in t gaatje met brokken. door de wind is t gaatje een metertje of 3 uit de kant ik kan de vis bijna ruiken. Ik schat een minuut of 10 en dan gebeurt het weer. De vis komt op mn brokje … zuigt en nu zie mijn brokje wel naar binnen gaan .. Yessss! Ik sla aan en… m’n brokje suist lang mn rechterflapoor de boom in achter me. &##@&## … De vis had in de gaten dat t foutje boel was en m’n brokje uitgespuugd net voordat ik aansloeg … gloeiende gloeiende..!
De dag erna moet er gewoon gewerkt worden en krijg ik zo rond het middag uur een appie van mn maat ‘’ik heb m hoor‘.’ Op dat moment even wrang maar ik gun die gozer gewoon z’n blijdschap en mijn beurt komt heus nog wel. Mijn jaar gaat voorbij met een paar zeer fraaie schubs op dat water.
Zaterdagochtend 8 april 2017. Ik zit aan tafel met 3 (gr)wijze mannen in Amsterdam.. ik vertel over mijn bevindingen met de proddingstick eerder die week op dat water. Extreem zacht en mijn conclusie was dat ik met pupjes aan de gang moest. De keuze voor een chodje was snel gemaakt maar die andere stok moest anders… een Ronnyrig… de wijze mannen schudden hun hoofd. Maar Kc zou Kc niet zijn als hij niet stronteigenwijs zou uitvoeren wat hij in zijn hoofd had en zo gebeurde het. Ik pak een CSS-2 Super Strong Hook en een flex quick change swivel en een krimpkousje. Dan komt de keuze voor m’n braid of lijn … Piet spliced al zijn FreeFall leaders zelf omdat hij zo zeker weet dat al de leaders in de winkels gewoon goed zijn. De keuze valt op een stukje van 16 cm 20 lb FreeFall als onderlijn.
Zaterdagavond 8 april 2017 … er is ff tijd om te gaan, het is mooi rustig voorjaarsweer dus hop hop hop in de auto. Chodje links aan de overkant tegen t riet, Ronny rechts vlakbij een versmalling met een doorgang. Een klein uurtje later een paar piepen met tussenpozen van een paar seconde, ik kijk en zie door t ondiepe water wat turbulentie gevolgd door nog een tikje op de top. Normaal voer ik wat bij en kan het zijn dat de vis aan het azen is op het voer, dit kan er wel eens voor zorgen dat je beetregistratie krijgt of tikjes op de top.
Nu viste ik alleen met een popup en zonder voer erom heen dus twijfelde ik geen moment en pakte de hengel… Bam hanguh…  omdat het water ondiep is zet ik direct druk zodat ik de vis kan zien. Dit gebeurt en ik zie een schub. Ik zie een dikke staartwortel met…flits door m’n hoofd… spiegel. Er zit er maar één hier. Het is hem! Niet veel later steekt een medevisser het net onder de vis en schieten we plaatjes.. 1 van de 5 targets is binnen..
Kc