NL

The Real Chod Rig

-

Piet Vogel Rigsolutions chod artikel mooi in de lipThe Real Chod-rig

Ondanks dat ik vanaf het begin sceptisch ben over de brede inzetbaarheid betreffende deze rig is hij inmiddels wel een vaste waarde geworden in mijn rig-keuze. De negatieve kant van de rig (en dat kan ik goed onderbouwen door de vele observatie uren die ik heb kunnen doen vanaf mijn balkon boven een heldere uitloper van ‘mijn’ Sloterplas) is ook meteen zijn kracht, namelijk de visuele aanwezigheid. Door die grote mate van herkenbaarheid zal het vertrouwen van de vissen op een negatieve beïnvloed worden vooral als er van te voren gevoerd is met bodem aas. Tijdens de vele proeven die ik ermee heb gedaan, zie je duidelijk dat na het plaatsen van de rig de vissen onrustig over de voerstek zwemmen. Het gaat zelfs zo ver dat ze soms zelfs verdwijnen om meters verderop net onder de oppervlakte hun rust weer te pakken. Dat opvallen is dus in die situatie niet wenselijk, maar in andere gevallen juist weer de kracht van de rig. Een groot voordeel is natuurlijk het feit dat je de rig bovenop het kroost of op een bed van afgestorven planten kunt vissen. Daar lig hij dus ver voor ten opzichte van een traditionele rig die nooit zo aangeboden kan worden. De rig zal helemaal wegzakken in het wier en onvindbaar zijn voor de vissen. Een ander groot voordeel is de anti tangle waarde. Hoe hard/ver je ook moet inwerpen, met dwars- of tegen wind, het maakt de Chod niet uit. Nimmer heb ik hem in de war kunnen werpen en dat geeft je als visser heel veel vertrouwen. Sinds ik dit allemaal van dichtbij heb kunnen aanschouwen gebruik ik de rig precies op de plekken en momenten waar hij het best tot zijn recht komt en dat heeft mij geen windeieren gelegd.

Vooral in het voorjaar, als veel vissen zich in de tussenlagen van het water bevinden, heeft de Chod door zijn visuele aantrekkingskracht veel voor op de traditionele montages. Je kunt misschien wel zeggen dat juist die prikkel hun nieuwsgierigheid stimuleert en je daardoor een aanbeet daadwerkelijk kunt afdwingen. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat deze rig een moeizaam op gang komend seizoen op de Vinkeveense Plassen een geweldige positieve wending heeft gegeven. 3 maanden lang heb ik onnodig afgezien en slechts een enkele vis kunnen verschalken. Het tij keerde echter pardoes toen ik met de boot boven een ondiep stuk voer waarvan de bodem overwoekerd is met kroost. Boven dat kroost zie ik ineens de ene na de andere vis zwemmen. Wetende dat mijn normale montage meteen zal wegzakken in de planten, besluit ik, ondanks een grote dosis van onzekerheid om voor het eerst de Chod in te zetten. Het normale loodje van 80 vervang ik door een lichter loodje van 20 gram om niet te diep weg te zakken in het kroost. De eerste (schuivende) kraal plaats ik op 50 cm van het loodje en de tweede op 1 meter. Ik gooi de montage bovenop het kroost en zie dat de leader zich precies aanpast aan de vormen van het kroost. Het lichte loodje zakt iets weg maar de Chodrig staat fier overeind en de kleine Fluo pop-up danst als nooit tevoren. Door het glasheldere water en mijn goede polariserende zonnebril kan ik alles perfect volgen en de eerste vis heeft het aas opgemerkt. Zonder enige aarzeling zwemt hij erop af en met trillende knieën sta ik 2 seconden later al met een kromme hengel. Die dag sla ik mijn slag en de één na de andere vis bezoekt mijn onthaakmat, het mysterie van dit water lijkt ontrafeld. Nog nooit eerder heb ik zoveel vissen zich zien haken, iedere opname van het gebogen rigje is raak en de vissen weten echt niet wat er gebeurd. Ze voelen dat het foute boel is maar reageren in eerste instantie heel apathisch. Vervolgens lijkt het net of ze, in slow motion kopschuddend, de rig met leader omhoog trekken, tot het punt dat er echt druk op komt te staan vanaf de hoofdlijn. De parabolische vorm van het Chodrigje klemt als goed uitgedachte val om de bek van de vis en zorgt ervoor dat er geen weg meer terug is. Zelfs niet als de vis terug zwemt richting de leader om de haak te lossen: door de extreem korte rig is daar geen ruimte voor, wat resulteert in een heerlijke run. Nu jaren en veel gevangen vissen later weet ik precies de sterke punten van deze rig en zet ik hem in als de situatie er om vraagt.

In de versie die ik gebruik is een soepele maar toch ook gewichtige leader onmisbaar. Het spreekt voor zich dat ik hier kies voor Free-fall in de 40lb uitvoering. De drie kleuren uit mijn Rigsolutions range dekken alle situaties goed af. Het gewicht van de leader heeft in mijn ogen absoluut een groot aandeel in het succes van het geheel en zorgt ervoor dat er niet teveel putty (dit doe je om de swivel heen) gebruikt hoeft te worden om de Fluo pop-up te balanceren. De lengte van de leader is flexibel maar persoonlijk vind ik dat deze minimaal een lengte van 90cm moet hebben. Mijn ideale lengte is 120cm om er zeker van te zijn dat deze over een lang stuk de contouren van de bodem of wierveld mooi kan volgen. De opbouw van deze montage is ongeveer identiek aan een Helikoptersysteem maar verschilt in details. Zo moet het Chodrigje altijd over een stuk leader kunnen glijden en mag nooit opgesloten zitten op een Helichod-rubber. Dan krijgt de Chodrig teveel het karakter van een simpele Helikopterig en de vis meteen de druk van het lood. De minimale ruimte voor de Chod om te kunnen schuiven is toch wel 30cm tussen de beide beads. De rig kan zich dan heel natuurlijk over de Freefall leader bewegen. Persoonlijk houd ik ze nog iets verder uit elkaar om het ‘bolten’ nog iets langer uit te stellen.

 

Buffer en beads
Buffer en beads

 

Op mijn Freefall leader van 120cm monteer ik aan de onderkant een kleine quicklink, die ik af kan sluiten met een Bufferbead. Daarboven een strak schuivende zacht plastic bead waarmee ik de afstand boven het werploodje traploos kan instellen. De 2de zacht plastic bead moet er eentje zijn met een grote diameter. Deze zit gemonteerd op een conisch rubbertje, om na een lijnbreuk ervoor te zorgen dat het rigje de leader moeiteloos kan verlaten. De vis blijft dan alleen nog (tijdelijk) zwemmen met een kort rigje en niet met de zware leader en een stuk hoofdlijn. Je kunt hiervoor een Heli-chodrubber gebruiken met bijgeleverde zacht plastic bead; echter ook hier kies ik zelf voor een alternatieve optie. Aan het eind van de leader, op de aansluiting van de hoofdlijn, kneed ik een bolletje (net zo groot als de zacht plastic bead) Tungsten Putty op die knoop, dat juist daar veel grip heeft. Het ziet er dus uit als een gewone bead maar heeft wat voordelen. Natuurlijk is dit bolletje een stuk zwaarder dan een normale zacht plastic bead of zelfs als een kant en klare Tungsten Bead. Hierdoor wordt het laatste stuk leader nog meer “bottom hugging”. Verder is het ook erg veilig want na een onverhoopte lijnbreuk duwt de rig het Tungsten gemakkelijk van de lijn af. Rigsolutions levert hier ook een kant en klaar setje voor met Bufferbeads, conische rubbers en zacht plastic beads.

Aan de onderkant heb ik dus een quicklink gemonteerd, normaal gesproken zou hier het loodje in vast komen, echter niet bij mij. Het lood bevindt zich tijdens het drillen dan erg dicht bij de vis omdat de eerste zacht plastic bead altijd zal opschuiven richting het lood. Maar dat bevordert helaas het loskomen van de haak. Dit probleem is onderkend door een aantal merken die daar dan ook een zogenaamde lange (stijve) buffer voor hebben ontwikkeld. Deze buffer is van rubber of Tungsten en creëert aan de onderkant ruimte tussen de rig en het werplood. Persoonlijk vind ik de stijve aard van dit product niet bevorderlijk voor de totale werking en daarom heb ik zo mijn eigen oplossing om dit probleem te ondervangen. Aan de al gemonteerde quicklink plaats ik nog een extra stukje leader van ongeveer 15 cm. Aan het eind van dit korte stuk monteer ik opnieuw een quicklinkje met een normale rubberen Bufferbead. Hier hang ik het loodje in en dan is het probleem verholpen zonder in te leveren aan de souplesse van het laatste gedeelte. Het lood komt nooit dichterbij de haak dan die 15 cm extra Freefall.

 

 De benodigde materialen; de haak is hier een CSS-2 Super Strong Hook #6, maar er kan natuurlijk ook een CH-1 chod hook gebruikt worden!
De benodigde materialen; de haak is hier een CSS-2 Super Strong Hook #6, maar er kan natuurlijk ook een CH-1 chod hook gebruikt worden!
Buig het haakoog een paar graden naar achteren
Buig het haakoog een paar graden naar achteren
Zo ziet de haak er na buigen uit
Zo ziet de haak er na buigen uit
Knip een stuk Stiffy af en steek deze van voor naar achteren door het haakoog.
Knip een stuk Stiffy af en steek deze van voor naar achteren door het haakoog.
Maak een knotless knot. Begin met draaien aan de dichte kant van het oog. En trek goed aan
Maak een knotless knot. Begin met draaien aan de dichte kant van het oog. En trek goed aan
Steek de lijn eerst door het ringetje en vervolgens van achteren naar voren door het oog
Steek de lijn eerst door het ringetje en vervolgens van achteren naar voren door het oog
 Knip het teveel weg en brand een ‘blob’
Knip het teveel weg en brand een ‘blob’
Monteer een Ringswivel #11 met behulp van een driekamerknoop.
Monteer een Ringswivel #11 met behulp van een driekamerknoop.
Buig de chod in de gewenste kromming
Buig de chod in de gewenste kromming
Chod leader
Maak een chodleader
Pak een tweede stuk Free Fall en monteer aan één kant een quicklink voor het lood, aan de andere kant komt een lusje. Dit stuk Free Fall moet langer zijn dan je rigje en max 20 cm. lang
Pak een tweede stuk Free Fall en monteer aan één kant een quicklink voor het lood, aan de andere kant komt een lusje. Dit stuk Free Fall moet langer zijn dan je rigje en max 20 cm. lang
Bevestig het onderste deel met lood aan de quicklink van de daadwerelijke leader
Bevestig het onderste deel met lood aan de quicklink van de daadwerelijke leader
 Het eindresultaat!
Het eindresultaat!

Als rigmateriaal kies ik hier voor extreem stijf Bristol Filament zoals Stiffy! Dit materiaal heeft veel geheugen zodat de rig in iedere gewenste kromming gebogen kan worden en daarna dan ook zijn vorm behoudt. Het kan ook met Fluorocarbon, maar dan moet je de rig om een vorm heen stomen en gebogen opslaan, dit moet je na iedere vangt dan weer herhalen. Om het stijve materiaal te kunnen knopen en buigen is wel wat oefening vereist.

Stiffy vooraanzicht

De ringswivel die ik gebruik is een size 11. Deze kleinere maat is lichter dan de veel gebruikte size 8 versie of de Big Eye Heliswivel. Door die gewichtsbesparing kan ik kleiner aas gebruiken zonder dat de swivel teveel het miniaas naar beneden trekt en de beweegbaarheid van de montage sterk wordt verminderd. Het aas moet feitelijk de leader miniem opliften om de ideale balans te creëren. De Chodrig danst nu als een ballerina over de zwaar wegende leader. Dit is onweerstaanbaar voor de nieuwsgierige vissen en door de flexibiliteit van de 360 graden draaiende swivel is het aas vanaf alle kanten op te nemen.

Omdat deze rig nu alweer een aantal jaren behoorlijk populair is, zijn er inmiddels natuurlijk speciaal voor het doel ontwikkelde producten te verkrijgen, dat geldt vanzelfsprekend ook voor de haken. Een echte Chodhaak heeft een specifieke eigenschap die niet standaard te vinden is in de bestaande haken range. Het haakoog moet iets naar buiten gebogen zijn om te voorkomen dat het stijve rigmateriaal de inhakingshoek gedeeltelijk blokkeert. In mijn eigen range heb ik hier een prima haak voor ontwikkeld die ik van tijd tot tijd inzet, echter ik val nu eenmaal graag terug op mijn vaste basis producten zoals ik in een vorig artikel al beschreven heb. Mijn keus is ook hier in eerste instantie de vertrouwde CSS-2 size 6 die ik persoonlijk aanpas aan de expliciete eis die nodig is. Het haakoog buig ik met 2 tangetjes een paar graden naar buiten en dan is de haak eigenlijk perfect. Veel vissers denken dat de haak dan verzwakt, maar dat is echt een fabeltje hoor. Als een haak er niet tegen kan dan breekt hij al tijdens het buigen. Door de vlijmscherpe rechte punt van de CSS-2 heb ik nu een zeer agressieve combinatie waarvan je kunt stellen ‘proeven is hangen’. Op het moment dat ik in de buurt van obstakels vis of als de watertemperatuur dermate hoog is dat de bekken zacht worden kies ik voor de Rigsolutions Chodhaak. De speciaal ontwikkelde haak heeft een klauwpuntje en snijd daardoor minder door de bek in die specifieke situaties. Je weet het inmiddels wel, soms moet er een compromis gesloten worden!

Ondanks dat deze rig dus in het begin best wat vraagtekens bij vele karpervissers opriep, is hij inmiddels toch enorm populair geworden. Je kunt wel stellen dat de Chodrig eigenlijk niet meer weg te denken is uit het moderne karpervissen. In de bijbehorende filmopnamen zal ik laten zien hoe de leader te maken en natuurlijk hoe je de Chodrig zo mooi kort kan houden waardoor hij buitengewoon efficiënt zijn werk doet.

Pak een bak.

Piet Vogel

De link naar het filmpje van de Chod rig

https://youtu.be/htEzKhVzaLY